Ga naar de inhoud

‘Het is een bindmiddel voor het sociale dorpsleven’

De tijd van verkennen is voorbij. Met ruim 60 vrijwilligers, meer dan 200 leden en steeds meer bedrijven en organisaties die zich achter het initiatief scharen, lijkt de buurtsuper van Someren-Eind er echt te komen. Om dit lokale initiatief te steunen, overhandigde woCom maandag 6 mei een cheque van maar liefst 1.800 euro aan de projectgroep Buurtsuper Einder. WoCom wil hiermee de leefbaarheid van het dorp een extra impuls geven en bijdragen aan de eenmalige verbouwingskosten die nodig zijn voor de buurtsuper om open te gaan.

De projectgroep Buurtsuper Einder ziet het helemaal zitten. Miranda van den Broek en Jack van Leuken lopen door de ruimte waar tot voor kort de bloedafname locatie van het St Anna Ziekenhuis was gehuisvest. Nu de medische ruimte naar de andere kant van Gemeenschapshuis De Einder is verhuisd, komt de wens van vele d’Endse mensen weer een stap dichterbij. “Met het verdwijnen van de lokale supermarkt twee jaar geleden verdween ook een belangrijke ontmoetingsplek. Vooral veel oudere en minder mobiele bewoners moesten hun ‘loopje’ missen en liepen het risico te vereenzamen”, vertelt Jack van Leuken, die de buurtsuper omschrijft als een niet-commerciële supermarkt. ‘Het is natuurlijk een vereiste om zakelijk te draaien, maar het gaat ons niet om het hebben van een florerende winkel. Buurtsuper Einder heeft een sociale functie. Het wordt een plaats waar ouderen en bewoners die minder goed ter been zijn, dichtbij huis hun dagelijkse boodschappen doen. Maar waar ook de jonge vader, die net zijn kinderen naar school heeft gebracht, terecht kan.”

Bijdrage aan verbouwing

De cheque van maar liefst 1.800 euro werd voor het gemeenschapshuis overhandigd door Ingrid Oligschläger. Miranda van den Broek nam hem in ontvangst. “Fantastisch! Zo’n bijdrage vergemakkelijkt de opstart enorm. Hiermee kunnen we een deel van de noodzakelijke verbouwing betalen”, aldus Miranda.

“Dit ligt zo in ons straatje,” vertelt Ingrid Oligschläger, die zich bij woCom bezighoudt met de leefbaarheid in dorpen. Ze benadrukt het belang van dergelijke initiatieven en de rol van de corporatie bij het ondersteunen van gemeenschapsprojecten die de kwaliteit van leven verbeteren en sociale cohesie bevorderen. WoCom is één van de partijen die een bijdrage leveren om de leefbaarheid van Someren-Eind een extra impuls te geven. Dat doet ze niet alleen. Ze verwacht ook inzet van de bewoners zelf. “Nou, dat zit wel goed hier in Someren-Eind als ik hoor dat er al meer dan zestig vrijwilligers zich hebben aangemeld om de winkel te runnen.”

Geïnspireerd door Someren-Heide

Buurtsuper Einder is geïnspireerd door het succesvolle concept in Someren-Heide, waar inmiddels net zoveel jongeren als ouderen de buurtsuper weten te bereiken. In de buurtsuper van Someren-Eind zijn straks zes dagen in de week veel dagelijkse boodschappen ‘lekker dicht in de buurt’ verkrijgbaar. Denk aan brood, zuivel, droge kruidenierswaren, vlees, groente, fruit en andere (lokale) versproducten. Vrijwilligers en bedrijven die de nieuwe buurtsuper een warm hart toedragen, door het leveren van bijvoorbeeld een laptop of een bijdrage in de verbouwing zoals woCom, kunnen een mail sturen naar buurtsuper@someren-eind.nl. De projectgroep Buurtsuper Einder is dankbaar voor alle steun en blijft zich inzetten voor een centrale plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, boodschappen kunnen doen en elkaar kunnen ondersteunen in tijden van nood. “De buurtsuper wordt een bindmiddel voor het sociale dorpsleven in Someren-Eind. We hopen medio september open te gaan.”