Ga naar de inhoud

'Misschien wel het mooiste uitzicht van Leende’

‘Welkom in de buurt!’ De dag nadat buurtvereniging De Breedvennen een bord met deze tekst in de grond plaatste, kregen tien voornamelijk jonge bewoners de sleutel van hun eerste eigen woning. In korte tijd kreeg Leende er tien woningen bij. Dit woonblok van twee verdiepingen, met sociale huurwoningen voor een tot twee personen, werd woensdag 27 maart feestelijk overgedragen aan de gelukkige bewoners. Dit moment markeerde niet alleen een nieuwe stap voor hen, maar ook een mijlpaal in de inspanningen van de gemeente Heeze-Leende en woCom om betaalbare huisvesting te realiseren.

Deze woningen aan het Zwarte Pad in Leende zijn geen standaard project. Ze zijn geproduceerd in de woningfabriek van Barli en binnen één dag geplaatst op de bouwplaats, waarna ze in februari en maart verder woonklaar zijn gemaakt. “We zijn er als woningcorporatie supertrots op,” zegt Marinus Biemans, de prille directeur-bestuurder van woCom, in zijn toespraak. “Kijk maar eens binnen. Het zijn volwaardige woningen die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Uitgerust met zonnepanelen op het dak, hoogwaardige isolatie en voorzien van een full electric warmtepomp. Dit betekent niet alleen comfortabel wonen, maar ook een stap richting een groenere toekomst.” Een groene woontoekomst, want voor bijna al deze jonge bewoners (onder de 27 jaar) is dit hun eerste eigen woning. “De inschrijvingen voor deze woningen waren enorm. Dat geeft de noodzaak aan en de opdracht die we nog met de gemeente hebben. Maar we gunnen jullie deze woonstart van harte.”

         

Betaalbaar wonen in een vertrouwde omgeving

Het streven naar betaalbare huisvesting komt voort uit de wens om inwoners, zowel jong als oud, de mogelijkheid te bieden om binnen hun vertrouwde omgeving te blijven wonen. Wethouder Robert Groenewoud toonde tijdens de opening zijn oprechte enthousiasme over het bieden van deze prachtige kans aan starters om in hun eigen dorp te kunnen wonen. “Hoe mooi is het dat deze zeven starters allen uit onze gemeente komen, waarvan vijf zelfs uit Leende zelf.” Dit project dat zo snel tot stand is gekomen, ziet de wethouder als een stap voorwaarts in het bevorderen van inclusieve gemeenschappen en het bieden van kansen aan jonge mensen om te kunnen wonen in hun vertrouwde omgeving. Inclusief, want naast de starters kregen ook drie statushouders hier de sleutel van een nieuw thuis.

Voor het eerst op jezelf wonen

Ook Saar Willems, uit Leende, vloog woensdagochtend het ouderlijk huis uit. “Nou ja, letterlijk dan, want ik moet zo nog gaan werken.” De 23-jarige gaat voor het eerst op zichzelf wonen. Vandaag kreeg ze de sleutel van haar eigen woning. In Leende. “Ja, dat is wel spannend hoor. Maar een aantal van mijn buurvrouwen ken ik al. Hoe leuk is dat. En ook nog eens in mijn vertrouwde dorp, dat maakt het extra speciaal.” Na de feestelijke opening gaat ze niet meteen klussen. “Nee, vanmiddag moet ik nog gewoon werken. Maar vanaf morgen gaan we de muren voorstrijken en daarna verven en de boel inrichten. En dan hoop ik straks lekker voldaan buiten op mijn eigen terrasje te kunnen zitten. Want zeg nou zelf, dit is misschien wel het mooiste uitzicht van Leende,” zegt ze terwijl ze door haar achterraam wijst naar de uitgestrekte groene akker aan het Zwarte Pad.