Asbest
Asbest in oudere woningen
Tot halverwege de jaren 90 werd asbest veel gebruikt in de bouw. Asbest is slecht voor de gezondheid, daarom gebruiken we het nu niet meer. Woningen die woCom heeft gebouwd vanaf 1994 bevatten geen asbest. Oudere woningen kunnen wel asbest bevatten, bijvoorbeeld in een berging of in oud vloerzeil van een vorige bewoner.
Wat te doen
Als u niet gaat verbouwen of klussen op plekken waar asbest kan zitten, is er geen probleem. Plannen om te verbouwen? Neem dan eerst contact met ons op.
Meer informatie
Meer informatie vindt u hieronder of in de folder over asbest. Vindt u geen antwoord? Gebruik de zoekfunctie rechtsboven of stel uw vraag via Mijn woCom of het contactformulier.
Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen. Die zijn opgebouwd uit heel kleine vezels die met het blote oog niet te zien zijn. Asbest is in het verleden veel gebruikt in bijvoorbeeld woningen vanwege de goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend en goedkoop. Sinds 1 juli 1993 is het gebruik van asbest verboden.
Er zijn verschillende soorten asbest. Het belangrijkste verschil is of de vezels makkelijk los kunnen komen of niet. Bij ‘hechtgebonden’ asbest zijn de asbestvezels stevig verankerd in een materiaal zoals cement (bijvoorbeeld een golfplaat). Bij ‘niet hechtgebonden’ asbest zitten de asbestvezels niet of nauwelijks vast in het basismateriaal en kunnen dus gemakkelijk losraken (bijvoorbeeld spuitasbest).
Het beste dat u kunt doen is asbest met rust laten, er niet aanzitten. Daarom mag u in onze woningen asbest niet zelf bewerken of weghalen. U mag bijvoorbeeld niet in asbest boren of zagen of delen ervan afbreken. Want dan kunnen er vezels in de lucht komen. U brengt dan uw eigen gezondheid in gevaar én u overtreedt de wet.
Wilt u gaan klussen in uw woning?
Overleg dan eerst met ons. Neem contact op met onze klantenservice.
Alleen losse asbestvezels die in de lucht zweven en die u kunt inademen, zijn schadelijk. het is daarom belangrijk dat u niet gaat boren of zagen in asbesthoudend materiaal. Want iemand die langdurig veel asbestvezels inademt, kan daarvan kanker krijgen. Na inademen duurt het meestal tientallen jaren voordat iemand daadwerkelijk ziek wordt. Er zijn mensen die vanwege hun werk extreem veel vezels hebben ingeademd. Zij kunnen daardoor buikvlieskanker of long(vlies)kanker krijgen. Hoe lang en hoe vaak iemand is blootgesteld aan de vezels bepaalt mede hoe hoog het risico is. Het is mogelijk dat één asbestvezel kanker veroorzaakt, maar de kans daarop is heel erg klein.
Tot halverwege de jaren negentig was asbest een vaak gebruikt bouwmateriaal. Daarna gelukkig niet meer, want we weten inmiddels dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid. Woningen die vanaf 1994 door woCom zijn gebouwd, bevatten geen (gebouwgebonden) asbest.
Twijfelt u of heeft u een vraag over asbest? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze medewerkers bespreken uw vraag met de opzichter.
Tot halverwege de jaren negentig was asbest een vaak gebruikt bouwmateriaal. Daarna gelukkig niet meer, want we weten nu dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid. Woningen die vanaf 1994 door woCom zijn gebouwd bevatten geen (gebouwgebonden) asbest. In onze woningen die vóór 1994 zijn gebouwd, kan wel asbest zitten. Dat is misschien ook zo bij een oud vloerzeil of een door de vorige bewoner gebouwde berging.
Zolang u niet gaat verbouwen en klussen op plekken waar asbest kan zitten, is er niets aan de hand. Doet u dat wel? Neem dan altijd eerst contact met ons op.
WoCom kan niet alles in een keer weghalen. Daarvoor zit er in te veel woningen asbest. En asbest verwijderen kost veel geld: daarom moeten we het werk spreiden over meerdere jaren. Daarnaast zit asbest vaak op plaatsen waar u niet zo maar bij kunt, bijvoorbeeld in de gevel. Daar levert het geen gevaar op. We halen dat wel weg, maar combineren dat met andere werkzaamheden. Bijvoorbeeld bij groot onderhoud of renovatie van de woning. Asbest dat een risico is voor bewoners, verwijderen we uiteraard altijd direct.