Ga naar de inhoud

Fijn wonen is voor iedereen belangrijk. U krijgt daarom van ons ruimte om van uw eigen huis een thuis te maken en uw huurwoning naar uw eigen wensen aan te passen.

U kunt de woning van binnen schilderen, behangen en stofferen zoals u zelf wilt. Maar misschien wilt u de woning wel ingrijpender veranderen, met bijvoorbeeld een aanbouw, serre of extra toilet? Ook dat kan!

Regels bij het aanpassen van uw woning 

Er zijn (wettelijke) regels waar u zich aan moet houden bij het aanpassen van uw woning. Deze regels staan in het ZAV-beleid waarbij ZAV staat voor ‘zelf aangebrachte verandering, voorziening, verbetering of verwijdering’. In de folder Zelf uw woning aanpassen leest u hier meer over.

Let op: op dit moment kunnen we helaas niet binnen 2 weken reageren op uw aanvraag. Vanwege een onderbezetting op de afdeling hebben we hier tijdelijk meer tijd voor nodig. Hiervoor vragen we uw begrip.

Voor een aantal klussen heeft u toestemming nodig van woCom. Bijvoorbeeld voor een verandering aan de buitenzijde van de woning. Of als er extra kosten nodig zijn om de verandering in de toekomst weer terug te draaien. In onze ZAV-checklist hebben we alvast voor u aangegeven waarvoor uw wel of geen toestemming nodig heeft.

Afhankelijk van de soort ZAV ontvangt u een brief met goedkeuring of neemt een medewerker contact met u op. Zodra u goedkeuring heeft ontvangen, kunt u aan de slag.

Meer informatie leest u in de folder Zelf uw woning aanpassen.

Dat zijn werkzaamheden:
• waardoor wij de woning in de toekomst niet meer opnieuw kunnen verhuren;
• die tot een waardedaling van de woning leiden;
• die tot gevaarlijke situaties leiden;
• die in strijd zijn met de beleidsregels van woCom;
• die niet volgens de bouwregelgeving worden uitgevoerd;
• waarbij woCom het normale onderhoud niet meer of niet goed kan uitvoeren.

Voorbeelden van werkzaamheden waarvoor u geen toestemming krijgt:
• als u vaste vloerafwerking (bijvoorbeeld parket) wilt leggen, waardoor u de toegang tot de kruipruimte afsluit;
• aanbouwen die de thermische schil doorbreken;
• houtkachels.

In onze ZAV-checklist hebben we alvast voor u aangegeven waarvoor uw wel of geen toestemming nodig heeft.

Wilt u toestemming aan ons vragen voor een verandering aan uw woning? Stuur dan een aanvraag in via Mijn woCom. Wij nemen uw aanvraag in behandeling. Voor sommige klussen ontvangt u een brief met goedkeuring of neemt een medewerker contact met u op. Vanaf het moment dat u goedkeuring heeft ontvangen, kunt u aan de slag.

Wilt u een persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met een van onze opzichters.

Als uw aanvraag bij ons binnen is, nemen wij binnen 2 weken contact met u op. Afhankelijk van de verandering kunt u meteen aan de slag of komt een medewerker van ons langs. U krijgt altijd een bericht of wij uw aanvraag wel of niet goedkeuren.

Voor ingewikkelde bouwklussen heeft u vooraf toestemming nodig. Bijvoorbeeld als u een serre wilt plaatsen. Via Zelf Aangebrachte Verandering aanvragen kunt u dit bij ons aanvragen.

Vraag zelf bij uw gemeente na of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Kijk op www.olo.nl. Is een omgevingsvergunning nodig? Stuur dan een kopie aan ons op. De kosten van deze vergunning(en) zijn voor uw rekening. U mag pas starten met de werkzaamheden nadat u de vergunning heeft ontvangen. Als u geen toestemming krijgt van de gemeente, geven wij ook geen toestemming.

U kunt toch nog een aanvraag bij ons doen. Heeft u geen toestemming voor deze aanpassingen? Dan moet u de aanpassingen verwijderen als u verhuist.

Meer informatie leest u in de folder Zelf uw woning aanpassen.

Folder Zelf uw woning aanpassen