Ga naar de inhoud

Overlast kan door veel dingen komen. Mensen verschillen in leeftijd, gezin, cultuur, dagindeling, hobby's en karakter. Soms zorgt dat voor irritatie, ook al begrijpt u de verschillen.

Praat met elkaar 

Vaak weten mensen niet dat ze overlast geven. Praat daarom met de persoon van wie u last heeft. Wacht niet te lang, anders wordt een klein probleem groter.

  • Praat niet als u boos bent, anders zegt u misschien iets waar u spijt van krijgt.
  • Probeer het eerst samen op te lossen.
  • Lukt dat niet? Neem dan contact op met Buurtbemiddeling.

Meldpunt openbare ruimte

Ziet u vervuiling in de buurt, zoals graffiti, vandalisme of vuil op straat? Meld dit dan bij het meldpunt openbare ruimte van uw gemeente.

Lees meer in ons Burenboekje

Ervaart u overlast van uw buren? Probeer het dan eerst zelf op te lossen. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u contact opnemen met Buurtbemiddeling.

U kunt contact opnemen met buurtbemiddelaars. Dat zijn goed getrainde vrijwilligers die luisteren naar het verhaal van beide partijen. Hun bemiddeling is gratis. Ze proberen partijen (weer) met elkaar in gesprek te brengen en hen zelf een oplossing te laten bedenken.

Hinder of overlast kan veroorzaakt worden door buren met (psychische) problemen of een verslaving.

Maakt u zich zorgen om uw buren?
In uw gemeente is een wijk- of buurtteam actief. In dit team werken hulpverleners samen. Vaak houden deze teams spreekuren in de wijk. U vindt het team ook via de website van uw gemeente. U kunt de situatie bij hen melden.

Kunt u geen instantie vinden in uw gemeente?
Neemt u dan contact op met woCom. Onze klantenservice-medewerkers helpen u graag verder. Ervaart u zeer erge stankoverlast uit de woning van uw buren en heeft u die buren al een lange tijd niet meer gezien? Meld dit dan bij de politie.