Ga naar de inhoud

‘Ons onderzoek voorkomt veel dode dieren’

Stelt u zich eens voor: u kijkt ’s avonds laat uit het raam, staat er een man met een groen veiligheidshesje uw gevel te bekijken. Of erger nog: hij staat vanaf de weg naar de dakpannen te gluren. Bel dan niet meteen de politie, of woCom! Als er ‘ecologisch onderzoek’ op het hesje staat, is er niets aan de hand. Deze meneer werkt bij Faunaconsult.

Hij is in opdracht van woCom aan het onderzoeken of er misschien vleermuizen, gierzwaluwen of huismussen wonen in de spouwmuur of onder de dakpannen. Dat is wettelijk verplicht voordat een huis geïsoleerd of opgeknapt wordt. Dit jaar is Faunaconsult bijvoorbeeld aan het werk bij woCom-complexen in Helmond, Lieshout en Mariahout.
Hans Hovens van Faunaconsult legt uit hoe het zit. ‘Vleermuizen verblijven graag in spouwmuren. Daar zitten ze veilig, droog en donker. Maar als die spouwmuren geïsoleerd worden, gaan de vleermuizen dood. Dat willen we voorkomen, want vleermuizen zijn beschermde dieren. Bovendien is het verboden om dieren ‘zomaar’ dood te maken. Dus moeten we eerst weten wat er in de spouw zit voor de aannemer aan het werk gaat.’

    

Onder de pannen

Vogels als huismussen en gierzwaluwen nestelen graag onder de dakpannen, vooral bij de kopgevels van rijtjeshuizen. Als aan het dak gewerkt wordt, bijvoorbeeld om het te isoleren, kunnen hun nesten kapot gaan en hun jonkies sterven. ‘En de nesten van alle vogels, ook vogels die niet zeldzaam zijn, mogen van de wet niet zomaar weggehaald worden’, vertelt Hans.
Vandaar dat hij of een van zijn collega’s eerst goed onderzoekt of er dieren zitten. Hans: ‘Het is in de praktijk echt niet zo dat een vleermuis een heel bouwproject zomaar kan tegenhouden, zoals je wel eens hoort. Maar als wij op tijd onderzoek doen, kunnen we bijvoorbeeld voor het begin van de winter plastic flappen voor openingen maken. De vleermuizen kunnen er dan niet in. Of we leggen gootborstels in de dakgoten zodat vogels geen nest kunnen maken onder de pannen. Daarnaast moet er vervangende woonruimte zijn: nestkasten en vleermuiskasten, zodat er ergens anders onderdak voor de dieren is.’ Bij renovaties en nieuwbouw zorgt woCom ervoor dat er in de gevel of onder het dak ook onderdak voor vleermuizen en vogels komt.

Heel nuttig

De mensen van Faunaconsult komen altijd een paar keer onderzoek doen, ‘s morgens, ’s avonds en ook ’s nachts, om een goed beeld van de situatie te krijgen. ‘Ons werk is heel nuttig, het voorkomt heel veel dode dieren’, zegt Hans.
De bewoners van woCom kunnen zelf ook helpen de natuur te beschermen. Hans heeft wel wat tips. ‘De makkelijkste is: tegel eruit, plant erin. Zo zorg je dat vogels en vlinders te eten hebben. Ze houden van struiken met bessen en planten met nectar. Kijk maar eens op de website van de Vlinderstichting of de Vogelbescherming voor tips!’