Ga naar de inhoud

Met de bouwhelmen op tafel tekenden gemeente Laarbeek en woCom twee anterieure overeenkomsten. Met deze ondertekening wordt een belangrijke stap gezet in de bouw van 15 woningen aan het Leonardusplein in Beek en Donk én 10 woningen aan de Bosscheweg in Aarle-Rixtel. Een belangrijke impuls voor de noodzakelijke woningbouw in de gemeente.

De anterieure overeenkomst is een verplicht onderdeel van de door woCom aangevraagde omgevingsvergunningen. In die overeenkomst staat onder andere het type woningen en de doelgroep beschreven en wie welke kosten voor zijn of haar rekening neemt. “Als gemeente werken we graag mee aan plannen die zorgen voor meer sociale huurwoningen in Laarbeek. Omdat een deel ook nog eens levensloopbestendige woningen betreft, zorgt dit bovendien voor een stukje doorstroming als de nieuwe bewoners een woning in Laarbeek achterlaten”, geeft wethouder Ron van den Berkmortel aan.

Hiermee doelt hij op de voorrangsregeling van de woningcorporatie waardoor een derde van de nieuwbouwwoningen bestemd is voor mensen die in gemeente Laarbeek een huurwoning van woCom verlaten en een derde voor mensen die in dezelfde gemeente wonen, waarbij het niet uitmaakt of ze al een woning van woCom huren. Het laatste deel gaat naar overige woningzoekenden. “Omdat het hier twee inbreidingslocaties betreft tussen bestaande woningen, was de voorbereiding extra zorgvuldig.” Zo vond de gemeente het belangrijk dat omwonenden al in een vroegtijdig stadium werden geïnformeerd en betrokken bij de bouwplannen.

    

Sloop-nieuwbouw Leonardusplein

WoCom wil op beide locaties verouderde woningen vervangen door duurzame en energiezuinige woningen en er zelfs meer woningen aan toevoegen om het woningtekort aan te pakken. Zo wil de corporatie op het Leonardusplein in Beek en Donk 15 nieuwe sociale huurwoningen realiseren op de plek waar onlangs 10 verouderde woningen zijn gesloopt. Dit worden nultredenwoningen, waarbij de woonkamer, keuken, badkamer, toilet en de slaapkamer gelijkvloers zijn. Samen met die aan het Michaëlplein stonden de gesloopte woningen bekend als de ‘witte woningen’. Deze kenmerkende uitstraling blijft op beide locaties behouden.

Ook extra woningen in Aarle-Rixtel

Ook in Aarle-Rixtel wil de woningcorporatie al langere tijd nieuwe sociale huurwoningen toevoegen. “Bij dit project hebben we gezocht naar een goede balans tussen wonen, parkeren en groen”, vertelt Anke Nieuwland, interim directeur-bestuurder bij woCom. “Door de anterieure overeenkomst zal nog dit jaar de omgevingsvergunning voor de 10 appartementen worden ingediend. We hopen in 2024 te gaan bouwen.” Op het Leonardusplein verwacht woCom in het eerste kwartaal 2024 te starten. Geïnteresseerden kunnen zich als woningzoekende inschrijven op www.wooniezie.nl. Op dit regionale woningverdeelsysteem worden de woningen volgend jaar aangeboden.

Prestatieafspraken

Eind december ondertekenden de woningcorporatie nog nieuwe prestatieafspraken met de gemeente Laarbeek en Bewonersraad Laarbeek, de organisatie die de belangen behartigt van de woCom-huurders. Voor volgend jaar en de periode tot 2027 zijn er weer afspraken gemaakt over beschikbaarheid van woningen, verduurzaming, betaalbaarheid, leefbaarheid en samenwerking en uitvoering. In de afspraken staat onder meer dat woCom tot en met 2027 bijna 200 nieuwe sociale huurwoningen wil gaan bouwen in de gemeente Laarbeek.