13 woningcorporaties en 9 gemeenten tekenen samen voor WoonST 2.0.
In 2021 kozen 13 woningcorporaties in de regio Eindhoven, waaronder woCom, om voor de sociale woningbouw samen te werken met 9 gemeenten onder de noemer WoonST 1.0.
Het doel was duidelijk: de partijen wilden gezamenlijk 1.000 woningen realiseren. Zowel grondgebonden als gestapeld. Door te standaardiseren en dit in één keer aan te bieden aan de bouwers in de markt, konden de bouwkosten aanzienlijk omlaag. Er zijn nu 7 woningen gebouwd voor het geld van 6. Daarnaast kon er aanzienlijk sneller gebouwd worden.
Dit kwam niet alleen doordat de bouwers gestandaardiseerd bouwden, maar ook doordat de gemeenten de bouwaanvragen veel sneller konden toetsen, omdat alle details al eerder getoetst waren. Bovendien zien de 1001 woningen die inmiddels gerealiseerd zijn er fraai en opvallend verschillend uit voor iets dat gestandaardiseerd beweerd te zijn. Kan niet beter!
Toch wel. Dezelfde betrokkenen hebben namelijk op 3 juli in Helmond WoonST 2.0 gepresenteerd, een aanpak met nog meer ambitie. Binnen WoonST 2.0 worden maar liefst 2.500 woningen gerealiseerd. Ook de eisen die daaraan gesteld worden zijn nog verder opgeschroefd. De woningen moeten namelijk niet alleen betaalbaar en snel te realiseren zijn, maar ook duurzaam. Bovendien moest aan het aanbod ook een levensloopbestendige woning worden toegevoegd. Door het hoge eisenpakket bestond er bij de partijen enige angst dat er geen aanbieders zouden inschrijven, maar niets bleek minder waar. Uit de aanbieders werden uiteindelijk BAM gekozen voor de gestapelde bouw en Hurks voor de grondgebonden woningen. Zij tekenden op 3 juli in de Cacaofabriek in Helmond, samen met alle corporaties, voor het realiseren van naar het lijkt 750 eengezinswoningen en 1.750 gestapelde woningen.
Samenwerking
De feestelijke bijeenkomst kende uiteraard een terugblik op WoonST 1.0, waarbij geconcludeerd werd dat samenwerking absoluut loont. Henk Peter Kip, bestuurslid van Aedes (de vereniging voor woningcorporaties), gaf aan dat dit een voorbeeld is voor heel veel andere plekken in Nederland. Gedeputeerde Wonen van de Provincie, Wilma Dirken, gaf dan ook aan dat de betrokkenen niet moesten vergeten trots te zijn op wat er al gerealiseerd is dankzij de samenwerking, die gestoeld is op samenwerking en persoonlijk commitment. Anderen zien dat zeker wel en een flink aantal gemeenten hebben al aangeklopt met de vraag of zij niet in deze samenwerking kunnen stappen. Zo zou de samenwerking kunnen groeien naar 21 gemeenten (Metropoolregio Eindhoven). Maar uiteindelijk ging het deze middag niet om de unieke samenwerking, maar om het feit dat de regio er in de komende 4 jaar weer 2.500 voordeuren bijkrijgt in de sociale sector. Prachtige woningen, mogen we zeggen.
Indrukwekkende plannen
In de Cacaofabriek presenteerden zowel BAM als Hurks hun plannen nog eens, en die zijn indrukwekkend. In de gestapelde bouw wordt enorm veel variatie aangeboden met appartementen van 48 tot 78 m². We telden 12 basisplattegronden en nog eens 16 varianten daarop. Doordat de woningen op veel manieren gekoppeld kunnen worden, kan het naar het lijkt op elke bouwlocatie worden gerealiseerd. Er wordt gebouwd met groen beton, dat duidelijk minder belastend is, maar BAM geeft de corporaties ook de kans om, met een meerprijs van €15.000, voor houtbouw te kiezen. Nog groener. Koen Waijers, commercieel directeur van Hurks, benadrukte dat we in de bouw van een energietransitie nu naar een materiaaltransitie gaan en liet zien dat in de materialen een keur aan types te realiseren is. In de kern hetzelfde, maar qua verschijning totaal verschillend. Deze woningen zijn voor meer dan de helft circulair en enkele hebben, door de toepassing van hout, zelfs een negatieve CO2-score.
Snel, betaalbaar en groen
De bouwers presenteerden deze middag een bijzonder rijke catalogus met zogenaamde standaardoplossingen. Dat maakt snel, betaalbaar en groen bouwen mogelijk. WoonST 2.0 belooft daarmee een even groot succes te worden als de eerste bouwstroom, WoonST 1.0. De winnaars daarbij zijn niet de trotse directeuren van de beide bouwbedrijven die aanwezig waren, maar de toekomstige bewoners.