Ga naar de inhoud

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. Dat gaat over de kwaliteit van de isolatie en de installaties die de woning verwarmen (en koelen), ventileren, en van elektra en warm water voorzien. G is het slechtste energielabel en A++++ het beste. Sinds 2008 is bij een nieuwe verhuring een energielabel verplicht voor huurwoningen.

Energielabels zijn bij huurhuizen van invloed op de huur: hoe beter het energielabel, hoe meer punten de woning krijgt en hoe hoger de huur.

Op Mijn woCom kunt u eenvoudig checken welk energielabel uw woning heeft. Klik hier of: 

– Log in op Mijn woCom
– Klik op Huur en Betalen
– Klik op opbouw huurprijs
– Klik op Woning waardering
– Bij energieprestatie staat het label vermeld.

 

De energielabels van onze woningen worden vastgesteld door een extern adviesbureau. Dit bureau heeft energieadviseurs in dienst die zijn opgeleid en gecertificeerd om energielabels op te nemen. Het energielabel is 10 jaar geldig, ongeacht of de woning in de tussentijd verbeterd wordt.

Wanneer een woning wisselt van huurder, zijn wij verplicht een geldig energielabel te overhandigen aan de nieuwe huurder. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is.

Het energielabel is mede bepalend voor het aantal huurpunten dat een woning krijgt. Het huurpuntenstelsel is een systeem waarmee de kwaliteit van een huurwoning wordt uitgedrukt in een aantal punten. De maximale huurprijs is afhankelijk van deze punten. De huurpunten worden ook berekend op basis van andere zaken, zoals oppervlakte en de WOZ-waarde van de woning. Het energielabel biedt ons ook informatie waarmee we plannen kunnen maken voor het onderhoud van onze woningen.