Ga naar de inhoud

Tijdelijk inwonen 

Wilt u iemand tijdelijk bij u laten inwonen? Meestal is dit geen probleem. Als de persoon die tijdelijk bij u komt wonen niet uw partner is, dient u een aanvraag voor inwoning in te dienen. Vul uw aanvraag in via Mijn woCom en voeg alle benodigde bijlagen toe. In de aanvraag vermeldt u wie er bij u komt wonen. We nemen uw aanvraag in behandeling als deze compleet is.

Huisbewaring 

Als u tijdelijk niet in uw eigen woning kunt verblijven, kunt u overwegen om huisbewaarderschap aan te vragen. Een door u gekozen persoon past dan op uw woning gedurende uw afwezigheid. Aan huisbewaarderschap zijn wel enkele eisen verbonden. U kunt deze eisen hieronder vinden. Vul via Mijn woCom uw aanvraag in en voeg alle gevraagde bijlagen toe. We nemen uw aanvraag in behandeling als deze compleet is.

Wanneer u iemand tijdelijk laat inwonen (langer dan 4 weken) die niet uw partner is, vraagt u inwoning aan via Mijn woCom. Vul het formulier in en stuur ons dat toe met alle gevraagde bijlagen. In de aanvraag vermeldt u wie er bij u komt wonen.
We nemen uw aanvraag in behandeling als deze compleet is.

Wij beoordelen uw aanvraag op: 

  • Maximale bewoning
    De richtlijn voor maximale bewoning van een woning:
    - 1 slaapkamer: 2 personen
    - 2 slaapkamers: 4 personen
    - 3 slaapkamers: 6 personen
    Gaat u hierover heen, dan wijzen wij de aanvraag af;
  • Geen huurschulden van de huurder en/of inwoner(s);
  • Geen overlast van huurder en/of inwoner(s);
  • Het door u ingevulde aanvraagformulier met bijlagen.
    U ontvangt altijd een schriftelijke reactie op uw aanvraag.

De tijdelijke inwoner heeft niet dezelfde rechten en plichten als de huurder. Hij of zij heeft geen recht op de woning en moet deze bij het beëindigen van de huurovereenkomst verlaten. De huurder blijft altijd aansprakelijk voor de volledige huurbetaling en andere verplichtingen.

Vergeet niet om de inwoning door te geven aan de gemeente. Deze wijziging kan invloed hebben op eventuele toeslagen en op de jaarlijkse huurverhoging.

U mag de inwoner geen toestemming geven om bij u te komen wonen. De inwoner mag zich niet laten inschrijven bij de gemeente op uw adres. De inwoner mag niet meer in de woning wonen. Als de inwoning in strijd is met de huurovereenkomst, kan dit leiden tot ontbinding van de huurovereenkomst.

Als u tijdelijk geen gebruik maakt van uw huurwoning is het mogelijk uw woning aan iemand anders in gebruik te geven. Dit noemen we huisbewaring. Hiervoor heeft u altijd toestemming van woCom nodig. Huisbewaring is niet eerder mogelijk dan 4 weken na uw aanvraag.

Voor een periode van minimaal 3 en maximaal 6 maanden is het mogelijk om uw huurwoning tijdelijk aan iemand anders in gebruik te geven. Na deze periode is er éénmalig een verlenging mogelijk van nog eens 6 maanden. De huisbewaarder kan de woning niet overnemen na afloop van de periode van huisbewaring.

De huurder blijft verantwoordelijk voor het betalen van de maandelijkse huur door middel van een automatische incasso. Het is niet toegestaan dat de huisbewaarder de huur aan woCom betaalt.

U zoekt zelf een huisbewaarder. Vervolgens verstuurt u via Mijn woCom uw aanvraag, compleet met alle gevraagde informatie. U ontvangt binnen 2 weken een reactie van ons.

Wanneer uw aanvraag is goedgekeurd, tekenen u en de huisbewaarder een overeenkomst. Ook tekent u een voorlopige huuropzegging. Met deze huuropzegging geeft u ons toestemming de huur te beëindigen als u na de afgesproken periode niet terugkeert naar de woning. De huuropzegging vervalt wanneer u als huurder binnen de afgesproken periode van huisbewaring terugkeert in de woning.